ETHISCHE REFLECTIE TIJDENSE DE CORONA CRISIS

Tijdens de coronacrisis, maar ook daarbuiten, komen zorgprofessionals dagelijks voor moeilijke, soms zelfs onmogelijke keuzes te staan.

Mag je nog wel knuffelen met bewoners in de gehandicaptenzorg? Moet je jezelf ziekmelden als je tot een risicogroep behoort, of gaat het belang van de instelling voor? In hoeverre kun een persoon met autisme aanspreken indien ze onvoldoende afstand houden door een gebrek aan samenhang denken? Kan ik een bewoner terug naar huis laten gaan, wetende dat hij of zij bij moeilijkheden thuis voorlopig niet meer terug opgenomen kan worden?

Zorgprofessionals komen dit soort vragen dagelijks tegen. Normaal gesproken is er door de krappe bezetting al weinig tijd voor ethische reflectie. Door de coronacrisis is de gelegenheid om door te praten over de achtergrond en de overwegingen bij gemaakte keuzes nog beperkter geworden.

Het coronavirus vraagt van zorgverleners afwegingen die tegen de natuur van hun vak ingaan. Dat maakt de druk op deze werknemers nog groter. Erover praten helpt, maar daar moet dan wel gelegenheid voor zijn.

Binnen Extrass krijgen we veel vragen van professionals die met ingewikkelde situaties worden geconfronteerd. Protocollen en procedures die binnen instellingen worden gehanteerd helpen tijdens

deze Corona crisis vaak niet meer. Het gaat erom dat professionals keuzes en overwegingen met elkaar kunnen bespreken en toelichten.

Wil jij als zorgorganisaties je personeel hierin actief ondersteunen? Dan denken wij vanuit Extrass graag mee. Binnen Extrass kan deze ethische reflectie begeleidt worden door een vanuit het VUMC gecertificeerd Moreel Beraad gespreksleider. We kunnen deze ethische reflectie op maat vormgeven, naar wens of mogelijkheden van de opdrachtgever, hierbij rekening houdende met de maatregelen opgesteld door het RIVM.

Juist nu moet er ruimte zijn om de impact van moeilijke beslissingen met elkaar te delen.

Voor meer informatie neem je contact met ons op via het contactformulier. 

 

Om deel te nemen dien je minimaal 18 jaar te zijn en verwachten we dat je een MBO+/HBO opleiding danwel aantoonbaar werk en denkniveau hebt. Daarnaast verwachten we een gezonde manier van denken en de bereidheid tot zelfreflectie.